Tot ce trebuie să știți despre mozzarella din pizza Domino’s

mozzarella din pizza Domino’s

De ce este pizza Domino’s mai cu mozz(arella) decât altele? Pentru că folosim cel mai bun sortiment de mozzarella posibil, duh! Dar haideți să vă spunem mai multe despre asta.

Ce este acest deliciu italian, pufos și hrănitor?

Aaah, mozzarella! Nu puteai să ieși decât din mâinile unor pasionați de bella vita așa cum sunt italienii! Acest bulgăre alb cu gust bun de lapte a îmbunătățit atâtea rețete încât nu ne-am putea imagina altfel o porție de lasagna, o salată Caprese, o pizza margherita sau cam aproape orice fel de mâncare plină de păcate calorice.

Mozzarella se face în Napoli încă din secolul XVI. Tradițional, aceasta se prepară cu lapte de bivoliță, Mozzarella di Bufala fiind un produs cu origine protejată. Acum pe piață există multe sortimente făcute cu lapte proaspăt de vacă. Odată coagulat cu ajutorul unei enzime, acesta este scufundat în apă caldă, ceea ce îi dă elasticitate. Apoi brânza este scoasă, întinsă și lăsată în saramură. Pentru a-i mulțumi pe pretențioșii italieni, mozzarella trebuie să fie moale și elastică, nu tare și densă.

Cum trebuie să fie o mozzarella bună?

Mozzarella nu trebuie să fie de un alb imaculat, întrucât acest lucru depinde de lapte. Dieta animalului, precum și perioadele de fertilitate pot influența nivelul de grăsimi din lapte, acesta putând fi mai închis sau mai deschis la culoare. Producătorii de mozzarella au opțiunea de a face mozzarella mai grasă sau mai slabă, în funcție de nivelul de grăsimi din laptele folosit.

O brânză bună trebuie să fie elastică și moale, și, pe cât posibil, suprafața trebuie să fie netedă, întrucât mozzarella se întinde până la consistența dorită după ce este scoasă din apa caldă. Mai mult, atunci când taiem o bucată de mozzarella, din aceasta trebuie să curgă câteva picături de zer care să fi pătruns mai adânc în straturile de brânză.

De ce unele sortimente seamănă cu cașcavalul?

Au dreptul să se cheme tot mozzarella? Suntem circumspecți cu privire la ceea ce mâncăm, și ăsta e un lucru bun. De fiecare dată când ne gândim la mozzarella, ne gândim la acele bile albe sau la brânza tubulară, împachetată în vid, cea pe care o feliem și o punem într-o delicioasă salată Caprese. Pe lângă aceste produse, sortimentele cu o nuanță mai gălbuie și de consistența cașcavalului nu par să fie din aceeași poveste cu deliciul fin, alb și lăptos. Însă și aceasta este mozzarella.

Despre mozzarella cu umiditate crescută sau scăzută

Țineți minte când am spus cum din brânză trebuie să se scurgă câteva picături de zer? Ei bine, aceasta este mozzarella proaspată, cea ușor mai apoasă. Acest sortiment este folosit în mod tradițional la adevărata pizza Neapolitana, o pizza cunoscută pentru mijlocul ușor mai zemos din cauza zerului care se scurge din mozzarella în timpul preparării termice. În schimb, sortimentul de brânză gălbui și mai tare, este mozzarella cu umiditate scăzută. În timp ce primul tip de brânză este ambalat în saramură, cu recomandarea de a se consuma în trei zile de la desfacerea pachetului, al doilea este ținut ceva mai mult timp în saramură, apoi scos și uscat cu grijă. Rezultatul va fi o brânză puțin mai sărată și mai densă, mai potrivită pentru mâncăruri gătite. Se va topi și va îmbrățișa frumos toate ingredientele, fără a le înmuia.

Despre mozzarella din pizza Domino’s

Pentru mozzarella din pizza Domino’s, am ales o brânză 100% naturală. Asta pentru că românul este frate cu italianul și este la fel de pretențios la gust. Sortimentul ales de noi este făcut doar din lapte proaspăt, semi-degresat și fără aditivi. Mai mult, este important de reținut faptul că brânza pe care o folosim are cu 23% mai puține grăsimi decât alte sortimente asemănătoare folosite pe piață,  care au aproximativ 45% grăsimi în compoziție.

Mai mult, mozzarella noastră are consistența ideală unei brânze de pizza, se întinde frumos și nu acoperă gustul celorlalte ingrediente. Este delicată dar gustoasă, fină dar cu personalitatea pe care doar o brânză perfectă pentru pizza o poate avea.

Alte articole interesante

No Comments

Leave a Reply