Pizza, mon amour! Sau de ce iubim carbohidrații?

Domino's pizza

Iubim carbohidraţii! De la pizza şi paste, la cartofi prăjiţi, toate ne fac viaţa de zi cu zi mult mai plăcută. Dar v-ați întrebat vreodată de ce iubim aceste mâncăruri cu atâta patimă?

De ce iubim carbohidrații?

Oamenii de ştiinţă spun că au găsit răspunsul! Până acum ştiam că oamenii pot identifica cinci gusturi diferite: sărat, dulce, amar, acru şi umami. Dar o echipă de cercetare de la Universitatea din Oregon a adus o schimbare în domeniu. Acești cercetători au adăugat un al şaselea gust ce poate sta la baza pasiunii noastre pentru carbohidraţi. Astfel, au explicat şi motivul existenţei a cel puţin un preparat bogat în carbohidraţi în fiecare cultură existentă.

Dr. Lim, liderul echipei de cercetare, descrie acest nou gust drept “amilaceu”. Amidonul este un carbohidrat complex ce influenţează obiceiurile noastre alimentare, iar grupul doctorului Lim crede că îl putem gusta fără nicio îndoială.

Pentru a demonstra asta, voluntarii care au luat parte la studii au primit un compus ce blochează enzima care separă lanţurile lungi de carbohidraţi în zaharuri şi lanţuri mai mici. Cu toate acestea, încă au putut să guste amidonul, lucru ce a arătat că limba îl poate detecta înainte să se dizolve. În concluzie, acum ştii că dragostea ta pentru pizza este predestinată de către natură şi biologie!

Alte articole interesante

No Comments

Leave a Reply